Bildiğiniz üzere FIA, takımlara süspansiyon sistemlerine etki edecek kısıtlamalar yayınlamıştı. Koyulan bu limitler Ferrari’de ekstra bir baskı ve alarm oluşturmadı. Maranello ekibini sadece rahatsız eden şey ise, FIA’ya çok önceden başvurmasına rağmen, kararın bu denli geç gelmesi oldu. Çünkü Ferrari çok önceden cevaplanmasını bekliyordu. Buna rağmen takımda panik havası hakim değil. Ferrari, 669 kodlu aracını 22 Şubat’ta tanıtmadan önce çok çalışıyor.
Mattia Binotto liderliğindeki mühendisler, yapılan kısıtlamalar sonucu gerekeni yaptı ve aracı ona göre hazırladılar.
Aynı zamanda Ferrari mühendisleri, üçüncü hidrolik elementi (amortisör) üzerinde çalışıyor. Bu sistem 2018 aracında, SF70H’de ki gibi yalnızca mekanik verimlilik üzerine değil, Red Bull ve Mercedes tarafından kullanılan çözümlerin yarattığı verimlilik üzerine de çalışacak. Maranello ekibinin bunun üzerinde çok uzun süredir çalıştığı görülüyor.
Hatırlarsanız, Ferrari sezon öncesi testlerde, Red Bull tarzı aracı düzlüklerde basıp, önü kaldırıyordu ve frenleme esnasında ekstra sürtünme etkisi yaratarak daha geç frenaj yapıp, virajlarda da arka yerden yüksekliğini arttırıyordu. Daha sonra bunun tamamen yasaklanmasının ardından bu sistemden vazgeçmişti ve takımlar bu süspansiyon hareketlerini engellemişti. Kırmızılı ekip, dolaylı yoldan da olsa bunu sezon başından beri üstünde çalışıyordu.
FIA, ön süspansiyonda bulunan çapraz çıkıntıyı yasaklattı ve İtalyan medyası bu kararın ardından, 2017 sezonu başında yasaklatılan süspansiyon yasağının kalkabileceğini ve önünü açacağını iddia etmişti. Ferrari mühendisleri bunu öngörmüş ve bu sistemi ilerletmeyi düşünmüş olabilir.
Ferrari’nin bu yeniliği, Mercedes tarzı gibi şasinin en ucunda olacak ve bu sistem, aracın ön tarafının yüksekliğini kontrol etmek için kullanılacak. Ferrari, ön tarafın yüksekliği için Macaristan testlerinde denenen bir çözümü kullanmayı reddetti ve düşünülen bu sisteme geçti.
Bakalım Ferrari, düşük rake’e sahip olan Mercedes gibi mi olacak, yoksa Red Bull felsefesinde olduğu gibi, düşük hızlarda yerden maksimum yüksek uzaklık ve düşük kanat açısı, yüksek hızda ise düşük yerden yükseklik ve sürtünmenin azaltılmasını mı takip edecek? Bunu görmek ilginç olacaktır.
Daha önceden de söylediğimiz gibi, Ferrari 669 kodlu aracı, SF70H’e oranla daha uzun bir dingile sahip olacak. Bununla birlikte eksik yönler giderilmeye çalışacak, fakat Ferrari 669 kodlu aracı, SF70H’nin evrimi olacağı için, Enrico Cardile ve David Sanchez’in çözümleri, Adrian Newey’in aerodinamik felsefesine daha yakın olduğu da düşünülebilir.
Ya ben çok çakmam teknikten ama her sene her sene Aralık’tan Şubat’a kadar böyle bilgi sızarsa diğer takımlar avantaj elde etmez mi?
Tam olarak etmez, ama blki haberden daha fazlasını takımlar biliyordur, yoksa nasıl takımlar birbirlerinin süspansion geometrilerini şikayet etsinki ?
Tam da böyle… Sızan şeylerin değeri basın için var. Takımlar ortamı zaten çok sıkı gözlüyorlar bunun için teknik her imkandan da faydalanıyorlardır. Birşeyin dışarı sızması grid için son raddedir artık. İçinde olmadan tam ölçeğini bilemeyeceğimiz otomotiv endüstrisi için sanayi casusluğu belki de en oturmuş, sıkı sıkıya disiplindir. İnsanlar devlet ajanlarının ne yaptığını bilmediği gibi sanayi içindekilerin ne yaptığını da bilmezler. Küçücük ip uçları nadiren düşer piyasaya. Gerçekten bir savaş olsa ortalıkta yarış takımı kalmazdı. Kimse umarsızca başkasının tüm uygulamalarını açık edemez kendisini de dökerler ortaya. Dikkat ederseniz açık etmeler de çoğu zaman direkt değil en direkt gerçekleşir. Sporlar dahil müsabakaların içinde olanları dışarıya anlatanlar sektörün içinde kalamaz.
ben artık bu haberleri inanmaya başladım. geçen sezon da Rory Byrne içeren buna benzer bir haber çıkmıştı ve Ferrari 2016 rezaletinin ardından Mercedes ile savaşır hale geldi. demek ki bu haberler Domenicali’nin ”wow” haberine yaptığımız muameleyi yapmamalıyız.
Ferrari’nin genel sorunu yıllardır beri kış testleri yaklaşırken fabrikadan fazla bilgi çıkması dışarı. Süspansiyon geometrisi bir F1 otomobilinin genel olarak bir çok alanını etkilemektedir bakalım kim nasıl yorumlayacak yeni kuralları.
+1
“üçüncü hidrolik elementi (amortisör) üzerinde”
bu doğru çevirdiysen şayet burundaki amortisörleri çalıştıran geometriyi içeriyor demektir.
Aracın wheelbase’inin arttırılma nedeni de ön-arka arasında bulunmuş bir çözüm nedeniyle olabilir.
Sonuçta gelinen noktada Ferrari birşey sormadıkça Charlie’nin birşey yapabilecek öngörüsü de, çapı da, yetkinliği de yok…
1
İşte her zaman ki gibi saklamada ayrı bir meziyet gösteren MB var ortada…
Bay süveter de kural açıklarını bulmaya çalışan elemanlarımız var bıdı bıdı desin dursun… daha anca büyük mesailerini mercedes ne yapmış etmiş onu anlamaya harcıyorlar…
Organizasyonda ayrı bir meziyetleri var bu adamların diye boşuna demiyoruz adamlar hakkında doğru düzgün foto bile düşmüyor daha… Bu durumda kim takip eden kim edilen…
Haas’da komikmiş ferrari’nin aynısı. Fren sorununu nasıl aynısıyla çözemedi bu adamlar garip. 🙂
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170323/abeed71589e6c8b3c9aad9d80563cbbf.jpg
https://imgr2.auto-motor-und-sport.de/Mercedes-Formel-1-GP-Australien-Melbourne-23-Maerz-2017-fotoshowBig-e6bdf4b8-1060586.jpg
Mercedesin daha içeri şasinin ucuna doğru o yer. Ferrari affetsin tifosi arkadaşlar ama genel home gibi, bir bilgi hiç içeride durmazmı arkadaş, boyuna klonlayı klonlayıp yolluyolar basına. Daha bir buçuk ay var ve Ferrari’Nin süspansiyonda ne hatlar yediğini öğrendik. Biz bunları bilmeden rakipleri neler biliyordur neler..
2
Ferrari de kevgir gibi, gelen sızıyor giden sızıyor.
Eline sağlık. Ferrari’den haberler…
Ferrariden inciler 🙂
FIA’nın tutarsızlıkları devam ediyor. Bu 2017 sezonu öncesinde yasaklatılan sistemi bile, RedBull ve Mercedesin hatta Ferrari’nin bile meyvelerini yediğini söylemiştik. İtalyan iddiasına görede bu yasaklamanın tamamen kalkacağını yazmıştım ki bu haberin patlak vermesi olağan bir durumdu. F1’de neyi yasaklatırsan yasaklat, mühendisler her türlü açığı bulup dolaylı yoldan bile olsa onu kesinlikle telafi etmeye çalışacaklardır. F1 dünyasına hoş geldiniz. Burası F1, 500 milyon Euroların harcandığı yerde sen neyi yasaklıyon!
Ferrarinin FIA üzerinde inanılmaz bi teknik mühendisel yönde baskı oluşturmuşa benziyor. Yanlış yönde kullanılan sistemleri FIA’nın yüzüne çarpıyor ve yasaklattırıyor. Yani yasaklattığını serbest bıraktırıyor, yenisini yasaklattırıyor. FIA neden bu dalavereye geliyor? Çünkü mektupta yazan herşey kurallara aykırı kullanıldığı için. Bunların sonu yok, velhasıl artık bu muhabbetlere geçte olsa 1.tekil sıfattan Ferrari de dahil oldu.
Sistem anlaşılabilir, kolay bir biçimde açıkladık, yazıdada büyük öneme sahip yeri geçiyor. Bu sistem tamamen süspansiyonun dolaylı yoldan, aktif süspansiyon tarzında çalışmasıyla alakalı. Tek fark, bu elektriksel iletimle elle kullanılmıyor sadece süspansiyona eklenen komutlarla aktif gibi dolaylı yoldan çalışıyor. FIA’nın bu tutarsızlıklarınıda anlamak gerçekten zor. F1’de hiç bir şey yasak değil, hikaye..