Formula 1’in 2018 sezonunun başlangıç testlerini geride bıraktık ve takımların ilk haftanın soğuk ve verimsiz geçmesi nedeniyle tüm çalışmalarını ikinci hafta yaptıklarını gördük.
İlk hafta, Barselona pistinin yeniden asfaltlanması ve hava sıcaklığının sıfıra yakın değerlerde dolaşması sebebiyle kimse düzgün bir çalışma yürütemezken, bırakın geçen sene ile karşılaştırma yapmayı, mevcut araçlar arasında karşılaştırma yapabilmek de çok zor oldu.
İkinci hafta ise tüm takımlar uygun hava şartlarında çalışma imkanı yakaladılar. Aşağıda kış testlerinde atılan turların karşılaştırmalı istatistiklerini bulacaksınız.
Artık tüm hazırlıklar sezonun ilk yarışı Avustralya GP için yapılıyor. 25 Mart’ta Melbourne’de tüm sorularımızın yanıtlarını bulmuş olacağız.
Yine de istatistikler bir şeyler söylemeli, değil mi?
Pilotların attıkları en hızlı turlar
Pilot | Takım | Test Günü | Lastik | Tur Zamanı |
Sebastian Vettel | Ferrari | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:17.182 |
Kimi Raikkonen | Ferrari | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:17.221 |
Fernando Alonso | McLaren | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:17.784 |
Daniel Ricciardo | Red Bull | 6. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.047 |
Carlos Sainz | Renault | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.092 |
Kevin Magnussen | Haas | 7. Gün | Süper Yumuşak | 1:18.360 |
Pierre Gasly | Toro Rosso | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.363 |
Lewis Hamilton | Mercedes | 6. Gün | Ultra Yumuşak | 1.18.400 |
Romain Grosjean | Haas | 8. Gün | Ultra Yumuşak | 1:18.412 |
Valtteri Bottas | Mercedes | 6. Gün | Ultra Yumuşak | 1:18.560 |
Nico Hülkenberg | Renault | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.675 |
Stoffel Vandoorne | McLaren | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.855 |
Brendon Hartley | Toro Rosso | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.949 |
Esteban Ocon | Force India | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.967 |
Charles Leclerc | Sauber | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:19.118 |
Sergey Sirotkin | Williams | 8. Gün | Yumuşak | 1:19.189 |
Marcus Ericsson | Sauber | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:19.244 |
Robert Kubica | Williams | 7. Gün | Süper Yumuşak | 1:19.629 |
Sergio Perez | Force India | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:19.634 |
Max Verstappen | Red Bull | 7. Gün | Yumuşak | 1:19.842 |
Lance Stroll | Williams | 8. Gün | Yumuşak | 1:19.954 |
Nikita Mazepin | Force India | One | Orta | 1:25.628 |
Takımların attıkları en hızlı turlar
Takım | Pilot | Tarih | Lastik | Zaman |
Ferrari | Sebastian Vettel | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:17.182 |
McLaren | Fernando Alonso | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:17.784 |
Red Bull | Daniel Ricciardo | 6. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.047 |
Renault | Carlos Sainz | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.092 |
Haas | Kevin Magnussen | 7. Gün | Süper Yumuşak | 1:18.360 |
Toro Rosso | Pierre Gasly | 7. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.363 |
Mercedes | Lewis Hamilton | 6. Gün | Ultra Yumuşak | 1:18.400 |
Force India | Esteban Ocon | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:18.967 |
Sauber | Charles Leclerc | 8. Gün | Hiper Yumuşak | 1:19.118 |
Williams | Sergey Sirotkin | 8. Gün | Yumuşak | 1:19.189 |
En çok tur atan takım
Takım | Tur Sayısı |
Mercedes | 1,040 |
Ferrari | 929 |
Toro Rosso | 822 |
Williams | 819 |
Renault | 815 |
Sauber | 786 |
Red Bull | 783 |
Force India | 711 |
Haas | 694 |
McLaren | 619 |
Lastiklerle atılmış en hızlı turlar
Lastik | Tur Zamanı | Pilot | Takım | Tarih |
Hiper Yumuşak | 1:17.182 | Sebastian Vettel | Ferrari | 7. Gün |
Ultra Yumuşak | 1:18.079 | Sebastian Vettel | Ferrari | 7. Gün |
Süper Yumuşak | 1:18.292 | Kimi Raikkonen | Ferrari | 8. Gün |
Yumuşak | 1:19.189 | Sergey Sirotkin | Williams | 8. Gün |
Orta | 1:18.923 | Valtteri Bottas | Mercedes | 8. Gün |
Son günlerde McLaren’a yönelik ümitsizlik içerikli yorumlarda artış görüyorum insan içinden ne bekliyordunuz ki diyor. 🙂 Mclaren’in kötü durumda olduğu, kendi işi olan alanda da yıllardır birşey ortaya koyamadığını hatta f-duck vs ler dışında ve akabinde ne kadar şey yapabildiklerine defaatle değinmiştik. Demiştimcilik iyi değildir ama hal ortada 6 ay, 1 senelik vaziyet değil bu. Birçok insan renault işiyle acaba diyordu ama o acabayı doldurabilecek bir marka yoktu ortada kısa sürede de olmayacak.
Derecelere felan bakınca şu hyper denilen lastiklerin ne kadar gereksiz olduğu tekrar çıkıyor ortaya. Gereklilik değil pazarlama adına yapılan tedarikçi işleri açıkçası… Gündelik lastik piyasası da aynı uzun yıllardır. Bol bol model çıkartılıyor çünkü eskisi gibi fazla modelin karmaşa ile satışı, odağı körelteceğini düşünmüyor günlük pazarlama dünyası. Çıkartıyorlar çünkü karmaşa ile satmak, alternatif varmış gibi yapmak, markalar arasında (markaların bir biri arasında yaptıkları rekabet delici anlaşmalar hariç 🙂 ) güya denkliği sağlamak aslen pazarı karıştırarak yönlendirmek ile herkes avantaj elde etmeye çalışıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri olan öyle bir teknik, gerçeklik altyapısı olmamasına rağmen 4 mevsim denilen lastikler ve süslü tanıtımları gibidir bu yumuşağında yumuşağı denilen lüzumsuz, karmaşa çıkarak hyper tire’s….
Diğer bir olay belki zaten işi çok güçleşmiş olan Mercedes’in artık daha fazla karmaşa yaşayacağı yada zorlanacağı… 🙂 Ferrari’nin ise daha da fazla zorlanacağı diyelim. Malum Scuderia’nın 1. numaralı rakibi önce kendisidir 🙂 önce kendisini, hallerini, adetlerini yenmesi gerekiyor eheheheh başkasını yenebilmek için. Adınıza kimi zaman tuzlu, şekeri biraz daha serpiştirilmiş bir sezon olur sanıyorum.
McLaren o kadar da kötü olmayacak bana göre. İlk birkaç yarışta patlarlar, sonra düzelir. Performansı bilmem tabi.
Lastik olayının gereklilik kısmı daha fazla. Olay pistler arasındaki farktan kaynaklanıyor. iki pit stop yapılsın ki ufaktan karmaşa olsun istiyorsun, ama bir pistte 10 turu zor tamamlayabilen lastiğin öbür pistte 40 tur götürüyor. Pistlerde viraj ve asfalt sistemleri benzer olsa iki çeşit lastikle sezonu bitirirsin. Ama hata ettikleri konu, ihtiyaç olan bu hamur çeşitlliğini pistlere göre üç ana renge boyamamaları.
Ya daha kötü olursa?
Renault demiyorum McLaren daha kötü olursa 🙂
Peki nasıl düzelecek… Şayet şasi de berbat iseler sezonu kapattıkları manasına gelmez mi? McLaren mevcutta tekrar redesign yapabilecek gücü olan bir marka mı?
sorular sorular. 🙂 Mclaren biter soruları bitmez 😛
Piste göre lastik.. saçmalığın daniskası hiç bir yerde görmedim bunu. Bi Finlandiyaya özel lastikler var 🙂 İşte o kadar incik boncukla uğraşırsan bu kadar saçma şeyleri çözmeyle debelenir durursun. Pitstop yürüyüşte bir mecburiyetten pitstop denilen şeyi yarışı kurtarmak için kullanırsan böyle de illa 2 olsun bizim olsun der durursun. Hiç yapma, öyle bi hale getirmişsin ki yapmasan birşey kaybetmeyeceksin 2 sn altında sürüyor ulan girsen ne olur girmesen ne olur… Pit denilen şeyin sayısını sabitlemeye kalkmak zaten ahmaklığın dik alasıydı. O sayılar yaptığın moktanlıkların sonucunda çıktı ortaya. Döngüyü yanlış kur sonra 15 çeşit lastik yap 🙂 Valla hiç pite girmeden canavar gibi mücadele koyan seriler var. Yarış dediğin gerekirse 10 tur olsun adam gibi olsun uyuklamasın millet.
Performansı bilmem demiştim, patlamaları fazlasıyla mümkün.
Adamlar rekabeti, geçişleri rakamlar üzerinden modifiye etmeye çalışınca böyle oluyor. Patronlar rakamlar, istatistikler görmek istiyor, mühendis de al sana istatistik diyerek gösteriyor işte 😀
Pirelli’nin hesabına göre Ferrari Mercedes’ten net yarım saniye hızlı.
Haydaa 🙂 Kaynak var mı Günay başkan.
Kaynak ben 😀 Daha doğrusu zaman tabloları. Ferrari ve Mercedes’in en hızlı turlarını alıp, lastik farklarını Pirelli’nin hamurlar arası fark hesabıyla denkleyince bu çıkıyor.
Hani testlerde tur zamanından çıkarım yapmaya çalışılıyor ya, ondan diyorum ben de.
Bu çorbada benimde tuzum olsun dedin yani 😀
En sevmediğim şey, sezon öncesi tur zamanlarından rekabet çıkarımı yapılmasıdır. Bu konuda yazılan makalelerin içi dolu olanını görmedim henüz, görmeyeceğiz de. Taraftar da meraklı, haklı olarak kendi takımı/pilotu nerede bilmek istiyor ama bunu testlerden anlamak mümkün değil. Avustralya çok uzak değil, kaldı ki orada bile anlamamız mümkün olmayabilir, malum pist yapısı.
Pilot açıklamaları önemli.Mercedeste ilginç bir sessizlik hakim.Açmadıklari vana bir nedenden ötürü ellerinde patlamış olabilir.Bilemiyorum bu sene çok temiz bir testte geçirmediler.
Ferrari bana kalırsa daha geniş aralıkta daha verimli bir test yaptı.Fakat açıklama yapmaktan kaçındı takım.Sadece işlerine bakıyorlar.İçeriden gelen yorumlar aracın atılmış bir adım olduğunu söylüyor.
Mercedes eskiden de çok konuşmuyordu zaten, Ferrari 2016’da konuşmayı denedi, gördüler başlarına ne geldiğini. Onlar da akıllandılar.
Herkes önceki aracından daha iyisini yapmış gibi görünüyor da, testlerde görmediğimiz tonla şey var. Vettel’in en hızlı turu çok safe atılmış gibi görünüyor. Daha fazlası rahat mümkün. Demek ki göstermek istemiyorlar. Mercedes de aynı şekilde.
Göreceğiz bakalım.
Dingil mesafesinin ciddi şekilde uzaması az uz bir değişiklik değil.Büyük bir değişim.Pilotlar için bu handikap olabilir, özellikle Kimi söz konusuysa.
Motor güç anlamında Mercedes’ten geri değil fakat Ers verimliliği konusunda Mercedes yakalanamıyor ki yakıt tasarrufu ve buna bağlı zincirleme halkalar konusunda büyük eksi.
Yani özetle ben şasi anlamında Ferrari’nin herkesten daha büyük risk alıp, eğer becerebildilerse büyük adım attıklarını veya atabileceklerini düşünüyorum.
Mercedes elinde bulunan güce biraz yaslanmış gibi geldi bana.Tek umdukları diğer ekiplerin büyük bir adım atamaması olacak.
James Allison: “We have found an improved way to get downforce and performance in the car”
James Allison, said that the W09, which is the first designed under his eyes, follows the new aerodynamic concepts. The Briton said the team managed to find great time gains during the winter.
Hiçte yaslanmış gbi konuşmuyorlar ama Allison boş boğazdır. Ferraricilere ve başkana meşaleleri yaktırmıştı. Ins aynısını Mercoya yapıyordur 😐
@FORJUSTICE
Sen var geriden gelmek 😀
Ağzı olan konuşuyor , dediğinize katılıyorum. Gary Anderson Haas takımı Ferrari’den daha hızlı demiş. 3. Sıraya Haas’ı 4. Sırayada Ferrari’yi koymuş. Herkesin ağzından birşeyler çıkıyor. Avustralya’da kimin güçlü kimin güçsüz olduğunu anlayabileceğimizi sanmıyorum, 3-4 yarış geçtikten sonra herşey yerine oturmaya başlar.
Öncelikle selamlar, bayağı zamandır yazmıyordum; sezon başlasın, şov başlasın! 🙂
Tek turlara bakılınca çok dandik sonuç çıktı, ben de gördüm. Yaptıkları simülasyon ne kadar ideal o da muamma ama şu çok açık ki Mercolar, simülasyon değerlerinde en yakın rakibinden nerden baksan 0.5 ile 0.8 s arası daha hızlı gibi duruyor.
Honda gitti Renault geldi, McLaren’da hiçbir şey değişmedi.