John Frye, Honda’da dijital modelleme grubu lideri olarak görev yapıyor. Profesyonel bir otomotiv tasarımcısı olarak, bazen sadece eğlence için biraz hayali tasarımlar da yapıyor.
Bu seride, bilim kurgu ile alternatif tarih kurgusu altında, otonom sürüş teknolojisinin 1960’larda yeterince olgun olduğunu hayal ediyor ve o dönemin Formula 1’i için sürücüsüz araçlar tasarlamış.
buharlı uçaklar
https://www.youtube.com/watch?v=nw6NFmcnW-8
http://www.flysteam.co.uk
ve roketler
http://www.permanent.com/space-transportation-steam-rockets.html
http://www.webcomsknkwrks.com/steamrok.htm
http://www.dlr.de/rd/en/Portaldata/1/Resources/portal_news/newsarchiv2010_6/UnterstufeAQUARIUS_hires.jpg
O devrin uçaklarına göre oldukça hızlı marş alıyor 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=nJRpX5lW2ec
Velhasıl bunun gibi devirlerden öncesini atacaksın çöpe çok da işe yaramaz ve 2000’den sonrasını da… 🙂
Zira geçiş, zihniyet değişim devri ürünlerinden pek cacık olmamıştır, olmaz da… Şimdilerde oturdu sanılıyor ama dünya geçişin içerisinde o yüzden ele değer, işe yarar çok az şey yapılabiliyor. Herşeyin halinde bu var… Bu dandiklikte kapitalizmin açlığını körüklüyor tabi. İleride oturur zamanla bazı şeyler amma herşey değil. 🙂
Zira bu insanlık akışı biz ne yapıyoruz, bi durup düşünelim pek diyebilecek gibi de durmuyor belki başarır bilemem… ben göremiycem şükür. 🙂 İşte o yüzden tadını bilene Mustang’lar, Charger’lar, 80-90 makineleri, 70-80-90 muzikleri, şarkıları, spor kültürü vs vs unutulmazdır. O aralarda da geçiş yapan her ne varsa mesela dandiktir bilgisayarlar vs gibi [oysa oyun konsolları iyidir, oturaklıdır]
RR, T-type, gramafon, musiki toplamakta ayrı bir classicizm 🙂 kafası ürünü onu ayrı tutuyoruz.
ben de hep steampunk’tan giderim böyle hayallere, tasarımlara. aslen istediğim, ICE’lerin yasaklanıp buhar motorlu yarışların olması. günümüz teknikleriyle pistonlu buhar motorlu F1 araçları çok fantastik olurdu. buhara zaafım var sabit dingile ve kampana frene olduğu gibi. filmli sinema kameraları ve gramofonlara da. sanırım old is good ayakları yapıyorum her şeye
60’larda indy için tasarlanmış buhar türbini motorlu bir araç. çok hoş
https://modernsteampower.wordpress.com/2012/08/24/lear-vapordyne-steam-car/
İlginçmiş 🙂
türbin değil pistonluymuş.. 3 litre sınırı yüzünden ortaya atılmış fikir yazdığına göre eşit hacimde ICE’lerden 2 kat fazla güç üretmiş tabi buhar basıncını ne kadar arttırırsan o kadar üretir. ancak o buharı geri yoğuşturmak gerek dev radyatörler lazım ona da. sıralama turları için daha mantıklıymış çözüm , buhar geri dönüşümüne gerek olmadan birkaç litre su ile birkaç tur yürütmek yeterli. onun dışında oval pistlerde istense roket motoru bile takabilirlerdi zamanında. bu tarz deneysel çalışmalar pek az, günümüzdeki gibi bol kaynaklara sahip değiller ama yine de ciddi riskler alınmış chapmen’da zamanında gaz türbinlisini yapmıştı.
buhar da bir tutku tabi mantıklı olmasına gerek yok ama icelerin emeklediği dönemde rekorları bu makineler kırıyordu Stanley Rocket
Bu herşeyin buharlı düşünüldüğü alternatif tarih filmlerini seviyorsundur sen ha 🙂
şu sahnenin mükemmelliğine bakar mısın 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Cht63QybtiA&t=41s
😀
ah eski trenler. dizel lokomotifler geldi mertlik bozuldu 😀 hayır birde cer motorlarına bağlıyorlar misal rms titanicte krank şaftı direkt pervaneye bağlı dizel gemilerde yine jeneratör var. tabi buhar motoruna istediğin devirde istediğin torku verirsin. buhar gücü 😀
Güzel yerlerden sayıyorsun.
Diğer kastettiklerini pek anlamadım biz ara dönem formuyuz ancak…
Araya o elektriği koymak zorundasın. Trene debriyaj/şanzıman mı dayanır 😀
Buhar işi başka.
Güzel tabi lakin…
Biz var yaşlı senden daha modern olmak 🙂
Bizim hayal dünyamızı SR71’ler, SSC Thrust’lar işgal ediyor.
https://www.youtube.com/watch?v=HFzJ2g1xIJU
hahahah 😀
mitsubishi zero, p51 mustang, supermarine spitfire. o sr71’ler gavur işi ama severim tabi onları da öte yandan uzay araçlarını da severim satürn v, shuttle’lar, soyuz vs. zaten bu dönem de sr71’in civarına denk geliyor. her konuda da geri kafalı değilim biraz takıntılıyım sadece.
sizin yetiştiğiniz zamanlarda bilim-kurgu buna daha yatkınmış açıkçası o kültüre çok yabancıyım, hiç bu tarz şeyler izleme fırsatım olmadı.
O zamanlar Indy’de ne buldularsa takmışlar araca 😀
Niçin olmasın deriz ancak fantazya ile realiteyi karıştırmamakta lazım enerji boyutunun değiştiği bu çağda (piyasa algılarından bahsetmiyoruz) buhardan ancak klasik roman olur.
Bu yukarda ki şeyler ise bir taraftan tatmin edilmesi gereken şeyler bana göre de. İnsanoğlu herşeyi çok doğru amaçlar için yapmaz. Bazı garip şeyler de yapılabilmeliydi… keşke..
Diğerleri tartışılır da, kampana iyi değil be 😀
kampana, sabit aks, makas yay, teleskopik olmayan mekanik amortisör, hatta belki zincirli tahrik. historic yarışlar daha fazla olmalı tabi şu araçlar daha güvenli olsaydı..
kampana vs cart curt biraz fazla hayalcilik eskicilik kafasıyla birşeylerin ancak o şekilde yapılabildiği uygulamaları karıştırmamak lazım 🙂 Birkaç kişi haricinde kimseye anlatılmaz bunlar. Yarış da topluluk işi malum.
Bunlar track setup race işine girmez artık classic car touring işine, sevgisine girer. 🙂
Kısaca her yönden daha iyisi varken eskisine saplanmak xxxhead işi değil. Biz geçmişimiz önemli derken o tip şeyler demiyoruz mesela. 🙂 Mesela manuel şanzımanlar iyidir, diğeri sevilmez diyoruz çünkü iyi olmadığı şeyler var gerçekten ve devamiyet de değil aslen bir uygulama biçim değişimi. Buharlılar ve kampanalar zamanında daha başka türlüsü yapılamıyordu…..
Bak mesela günayın geçen monza da videosunu çektiği şey yukarıda ki görseldekilere ne kadar da benziyor. Mevcut eğilimlere de oldukça yakın. Birşeyleri daha az feda etme ile kâfi gelebilmekte.
sucker punch çekirdeklik hoş filmdi 🙂
anlıyorum abi, ama ben pek o kafada değilim. dijital ya da quartz saatlere sinir olan bir yapım var 😀 yani ben 1940 öncesi şeyleri seviyorum gerisinden pek hazetmiyorum. yanlış zamanda yaşıyorum heralde 🙂 transistörü de sevmem röle veya elektron tüpü varken
Eskilerin sadeliği ve çözümlerini ben de hep sevmişimdir. Ama transistörü hiçbir şeye değişmem 😀
Geri kalan hepsi tamam da, kampana o kadar da güvenli bir şey değil malum 🙂
Ayarlanabilir olması güzeldi tabi, ama ayarı da paso kaçıyordu. Hidrolik disk iyi bir çözümmüş. Üstünü kapatırsan kampana gibi görünebillir 😀